Mailing List

Stay tuned with our newsletter.

 BROED CYCLUS

Onderstaand vind je de broedcyclus terug van koningspythons.

hofmakerij

Wanneer de man wordt voorgesteld aan het vrouwtje, duurt het niet lang voordat hij interesse toont. Hij kruipt zo dichtbij als hij kan en kietelt haar met zijn sporen. Zijn sporen bewegen net als een menselijke vinger, heen en weer ... heen en weer. Hij kietelt haar tot ze ontvankelijk is. Als hij in positie komt, dan kan er een lock volgen

 

Een lock

Eenmaal gelockts,  blijft hij in die lock van 2 tot wel 72 uur!  Over een uithoudingsvermogen gesproken waar vele mannen jaloers zouden op zijn ...!  Eigenlijk is het hele proces niet zo opwindend om te zien. Ze bewegen bijna niet gedurende de paring.

 

 

Nog een lock

Man en vrouw blijven kort bij elkaar nadat ze weer bij elkaar zijn gezet en dit herhaald word elke  3 tot 4 weken na de vorige lock

Love is in the air !

 

Is dit een Lock?

Soms denk je misschien dat je koppeltje aan het copuleren  is, maar tenzij ik een lock zie, telt het niet. maar het gebeurt vaker dat we enige vorm van actie hebben gemist ...

 

Geen twijfel mogelijk!

Deze is BOENK op. Lock and load!

 

 

Size doesn't matter

Kijk heel goed en je ziet een kleiner mannetje in het midden van dit grote vrouwtje. Met slangen maakt grootte niet uit. Werkelijk!!! Deze man was 600 gram  en het vrouwtje 4kg...

 

 

waterslang?

Wanneer de vrouwtjes hun follikels beginnen te groeien, verandert hun gedrag. Ze zoeken het koelere uiteinde van de bak op en wikkelen zich vaak rond hun waterkom.  Het is  een zeer goede indicatie van de goede dingen die gaan komen ...

 

 

waterbakouder

vaak liggen vrouwen rond de waterbak gewikkeld  met wat lijkt op knobbels of knikken in hun lichaam. Dit lijkt te gebeuren bij het bouwen van follikels.

 

They Glow Before They Go!

vrouwtjes ondergaan een drastische kleurverandering wanneer ze de eisprong naderen. Ze kunnen tot 6 weken van kleur veranderen. we noemen het 'Glow before they go'. Dit gebeurt meestal na hun pre-ovulatie. Once they glow, they usually go !

 

 

Meer Glow!

Het gloeiende effect is zeer duidelijk in het hoofd- en nekgebied. Sommige vrouwen zien er bijna uit als ghost / hypo's. Het is nogal een overgang en kan best schokkend zijn. Een complete kleurovergang is ongelooflijk om te zien.

 

Omgekeerd liggen

Dit is nog een goed teken! De kans is groot dat je je vrouw  ondersteboven ziet liggen met het achterste gedeelte. Hoewel vrij gebruikelijk, is het geen zeker teken van een eventuele ovulatie. Ook  mannen gaan af en toe omgekeerd zien liggen. Meestal 24 uur nadat ze hebben gelocked zie je dit wel eens !

 

Bouwen!

vanaf 6 weken voorafgaand aan de eisprong beginnen vrouwtjes te bouwen. Ze beginnen al  met het laten groeien van de follikels, maar nu kun je de build zien. Nog steeds op zoek naar het koele einde van de bak, ontwikkelen ze een dikker lichaam dat ongeveer tweederde van hun lichaamsgewicht zwelt.

 

kan je het zien?

Als je ze omhooghoudt en ze laat ontspannen,  zonder spanning in hun lichaam, kun je een verdikking in hun profiel zien. 

 

Eindelijk, ovulatie !

Vaak lees je op fora en social media de vraag hoe je een ovulatie kan herkennen, als er een ovulatie plaatsvind kan je er niet omheen! Het lijkt dan wel of ze gigantische rat hebben binnen gewerkt en deze zwelling kan 8 – 30 uur duren. Nog ongeveer 50 dagen tot de eitjes !

 

 

Tail Suck!

Wanneer ze ovuleren, ziet hun staart eruit alsof al het vet eruit wordt gezogen.  Soms hebben ze een geknakte staart vóór de ovulatie zonder dat het lichaam opzwelt. Dit is slechts een deel van het bouwproces.

 

Pre-lay Shed

Kort na de ovulatie gaan de meeste vrouwtjes in een cyclus van vóór de eisprong. Ze verliezen meestal 16 - 20  dagen later hun vel. Vanaf deze datum kan je na ongeveer 30 dagen eitje verwachten ... een paar dagen te geven of te nemen. De pre-lay-shed is de beste datum waarop u uw aftelling wilt starten!

 

 

Pre-lay Soak

Vochtigheid is een must tijdens deze periode. Het vrouwtje zoekt soms extra vocht in de bak als ze in haar waterschaal onderdompelt.  bevochtig het substraat  voor deze tijd en houd de luchtvochtigheid in het bereik van 65 - 70%.

 

 

Warmte zoeken

Als ze eenmaal heeft geovuleerd en verveld, zoeken vrouwen echt naar de warmte van de kooi. Ze zoeken graag de hotspot en vormen zo een perfecte spoel. Hoe dichter bij de dispositie, hoe voller de spoell. Vlak voor het leggen   beweegt ze zich heel rusteloos om de kooi heen en gaat dan aan het werk. Perfecte spiraal ... staart in het midden.

Ridge Back

Een ander kenmerk van zwangere vrouwen is dat ze van die mooie ronde look naar een v-vorm naar hun rug gaan. Het lijkt erop dat hun stekels meer uitgesproken zijn en meer driehoekig van vorm zijn. Dit is gebruikelijk bij alle vrouwtjes die gaan leggen  en plaatsvindt na de eisprong en wordt duidelijker mettertijd.

 

Perfecte spoel 

Vrouwtjes die zwanger zijn en in het bijzonder degenen die heel dicht bij het leggen zijn, zullen meestal in een perfecte spoel liggen.

 

de weeen :)

Vlak voordat ze hun eieren leggen, worden vrouwtjes erg onrustig en bewegen ze zich vaak rond. Ze nemen soms rare posities aan. Het is alsof ze proberen hun eieren in positie te brengen om te leggen. Het is vergelijkbaar met wat we met een tube tandpasta doen om de pasta dichter bij het uitlaatgat te brengen. Gewoon een observatie!

 
 

Ontploffingsgevaar !

Ze maakt een nest en als het rustig is begint ze meestal met leggen. Het kan enkele uren duren voordat alle eieren zijn gelegd. Vrouwtjes raken gemakkelijk geïrriteerd, dus het is het beste om op dit moment afstand te nemen.

We weten het ... maar het is zoooo geweldig om te zien!

 

Zoek geen ruzie met mij

Vrouwtjes hebben de neiging erg vies en extreem beschermend te zijn nadat ze hun eieren hebben gelegd. Voor een stapsgewijs proces over hoe je haar uit haar eieren kunt verwijderen, ga je naar de pagina Eieren !

 

 

EN we tellen er 1,2,3,4

Vrouwtjes zijn erg alert op hun eieren. Het is eigenlijk behoorlijk ontroerend. Dit is het moment om haar te verwijderen, zodat je de eieren in de incubatorbak kunt plaatsen. 

 

   

8,9,10,11,12 , size does matter !

Soms zijn nesten zo groot dat ze zich er nauwelijks om heen kunnen slaan. 13 tot 14 eieren is mogelijk ! Het gemiddelde is 6 eieren. hoe groter en zwaarder het vrouwtje hoe meer eieren, dus in dit geval size does matter bij de vrouwen!

Zorg ervoor dat ze klaar is met leggen voordat ze haar verwijdert. Steek je vingers langs haar buik om nog meer eieren te voelen. Als ze meer heeft, leg haar terug.

 

Eitjes wegen  en markeren…

Markeer het boveneinde van de eitjes zodat je weet hoe ze zijn gelegd alvorens ze te wegen of in de bak te leggen.

We wegen onze eieren om een gemiddelde per ei te krijgen. Sommige eieren variëren van 90 tot 150 gram! Ze blijven ook bij elkaar, probeer ze niet te scheiden !!! Als ze er zelf af valt, is dat prima, maar forceer je ze nooit uit elkaar!

 

 

 

foto broedstoofbak

 

 

vruchtbaar?

Na een aantal dagen kan je goed zien of de eitjes bevrucht zijn, door er met een zaklamp in te schijnen zal je de rode bloedvaatjes waarnemen indien ze bevrucht zijn.

 

Slugs!

Verder zal je ook meteen zogenaamde slugs herkennen, of misvormde eitjes welke nooit bevrucht zijn geweest.

 

een Boob ei

Af en toe krijg je eieren die niet helemaal ontwikkeld zijn. Meestal gaan deze eieren voldragen, maar de jongen zijn meestal kleiner. Ze halen elkaar echter snel in. Soms krijg je eieren met een transparante schaal die eruit ziet als een raam. Je kunt de jongen zien ontwikkelen!

 

Gekrimpte eieren

Naarmate de uiteindelijke uitkomstdatum dichterbij komt, krimpen de eieren ernstig. Ze zinken erin en worden zeer soepel en zacht. Dit maakt het voor de jongen gemakkelijker om met hun enkele eiertand uit het ei te snijden. Eieren komen meestal uit op 52-60 dagen nadat ze zijn gelegd.

 

Het wachten waard

 

 

 

 

 

 

 Partially Based on shart from Markus Jayne Ball pythons
 
 
0
0
0
s2sdefault